skip to Main Content

Google Fusion Table

Sebagai seorang usahawan ataupun peniaga, anda pasti tahu betapa pentingnya menyimpan data pelanggan anda. Anda mungkin pernah menyimpan data pelanggan anda di buku nota yang mengandungi nama, nombor telefon dan alamat pelanggan, tetapi ianya sudah sesuai kerana terlalu banyak maklumat yang hendak disimpan. Tambahan lagi, data yang disimpan dalam bentuk fizikal seperti fail dan nota mengambil ruang,berisiko hilang/rosak dan sukar untuk membuat pencarian. Oleh sebab itu, kaedah penyimpanan data berbentuk digital diperkenal supaya memudahkan anda menguruskan data.

Bila sebut tentang simpanan data berbentuk digital, anda mungkin terfikir aplikasi seperti excel. Ya, excel memang membolehkan anda menyimpan data dalam bentuk digital tetapi ianya masih lagi berisiko untuk hilang/rosak jika sesuatu berlaku pada komputer anda. Maka, solution yang lebih selamat adalah menggunakan aplikasi database yang disimpan secara cloud atau online. Walaupun excel boleh disimpan secara cloud menggunakan Google Drive, Dropbox, Skydrive dan sebagainya, tetapi saya suka untuk memperkenalkan teknologi yang anda boleh gunakan untuk membuat online database, dan ianya percuma.

Google Fusion Table

Google Fusion Table adalah sebuah aplikasi online dari Google yang bukan sahaja menguruskan data, malah turut disediakan tools untuk analisis, sorting, embed di website dan banyak lagi. Yang menariknya, ianya mudah dan percuma! Saya sendiri menggunakan Google Fusion Table untuk menguruskan maklumat client saya yang bukan sekadar menyimpan nama dan nombor telefon, malah maklumat hosting, cpanel, id domain  dan banyak lagi.

Anda boleh membuat database Fusion Table daripada Google Drive anda. Jika anda tidak pernah menggunakan Google Drive, anda harus mempunyai akaun Gmail dahulu. Hampir semua aplikasi dari Google memerlukan anda mendaftar sebagai pengguna Google dahulu dengan mempunyai akaun Gmail. Banyak lagi tools dari Google yang sangat berguna, tetapi untuk post ini, saya hanya akan berkongsi tentang cara membuat dan menguruskan data secara online menggunakan Google Fusion Table.

Panduan Database Fusion Table

1. Membina database Fusion Table dari Google Drive

google-fusion-tutorial-1

Pertama sekali, anda mesti buka Google Drive anda dan klik CREATE,  kemudian klik Fusion Table. Rujuk Rajah 1.1 di atas. Jika tiada Fusion Table selepas anda klik “CREATE”, anda perlu klik pada “Connect more app” dan install Fusion Table.

2. Membuat satu database baru

Selepas anda create satu projek Fusion Table, anda akan lihat sebuah tetingkap baru yang bertajuk “Import new table” seperti Rajah 2.1 di bawah. Anda perlu klik pada “Create empty table”.

google-fusion-tutorial-2

Rajah 2.1

 

google-fusion-tutorial-3

Rajah 2.2

 

Secara ringkasnya, anda boleh rujuk Rajah 2.2 di atas yang menerangkan serba sedikit layout utama. Anda boleh menggodek lagi selepas selesai mengikut panduan yang saya berikan ini. Pada peringkat ini, anda telah berjaya membuka fail database baru dan sekarang saya mahu anda ubahsuai struktur database yang sedia ada.

3. Membina struktur database

google-fusion-tutorial-4

Rajah 3.1

 

Untuk panduan ini, saya ingin membuat database yang menyimpan kod pelanggan, nama, nombor telefon, website, email dan alamat. Langkah pertama adalah dengan mengubah column “Text” kepada “Kod Pelanggan”. Untuk mengubah column “Text”, anda hanya perlu hover mouse anda pada perkataan “Text” dan klik pada simbol segitiga hitam kemudian anda klik pada “Change”. Rujuk Rajah 3.1

Panduan Google Fusion Table 5

Rajah 3.2

 

Selepas anda klik “Change” pada column “Text”, satu window seperti Rajah 3.2 akan terpapar pada browser anda. Anda boleh ubah setting untuk column disini. Untuk panduan ini, anda ubah ruang name yang tertulis “Text” kepada “Kod Pelanggan”. Anda boleh memasukkan description jika mahu. Jika anda lihat pada bahagian type, anda boleh memilih beberapa jenis input seperti text, number, location and date. Anda biar sahaja type untuk column “Kod Pelanggan” ini kepada “text” kerana kod kita menggunakan abjad dan nombor.

4. Memasukkan data

google-fusion-tutorial-6

Rajah 4.1

 

Jika anda rujuk pada Rajah 4.1 di atas, saya telah mengubah semua column kepada Kod Pelanggan, Nama, No Telefon, Email, Website dan Alamat. Jika anda perasan, sebelum ini hanya ada 4 column sahaja dan saya telah menambah lagi 2 column, menjadikan jumlah column sebanyak 6 column. Cara menambah column amat mudah, hanya klik pada “Edit” pada kawasan menu dan klik “Add column”. Setelah selesai menyediakan column seperti yang saya cadangkan, anda sudah berjaya membuat struktur database anda.

google-fusion-tutorial-7

Rajah 4.2

Rajah 1.7

 

Sudah tiba masa untuk anda masukkan data ke database anda, ianya mudah  kerana anda hanya perlu klik pada “Edit” dan klik pada “Add row” kemudian isi maklumat pada ruang yang akan dipaparkan. Itu sahaja, anda sudah mempunyai cloud database anda sendiri, bukan sahaja selamat malah mempunyai banyak kelebihan. Selepas ini saya akan terangkan kelebihan dan cara menggunakan kelebihan Fusion Table ini.

5. Menggunakan fungsi dan kelebihan Fusion Table

Setelah anda berjaya membuat cloud database anda sendiri menggunakan Google Fusion Table, anda perlu tahu fungsi-fungsi yang membuatkan Google Fusion ini sangat cool.

google-fusion-tutorial-8

Rajah 5.1

 

Fungsi pertama yang sangat penting adalah fungsi “Filter”, ini digunakan untuk anda menapis data anda supaya memudahkan pencarian. Sebagai contoh, anda mempunyai 400 data pelanggan dan anda ingin mendapatkan pelanggan dari Melaka, maka dengan mudahnya anda klik pada “Filter” dan “Alamat”. Akan keluar satu panel baru di bahagian kiri database anda yang membolehkan anda memasukkan keyword untuk anda tapis/filter, selepas itu database anda akan paparkan data yang mempunyai perkataan “Melaka” pada column alamat. Rujuk Rajah 5.1.

google-fusion-tutorial-9

Rajah 5.2

 

Google Fusion Table membolehkan anda memaparkan data anda dalam pelbagai bentuk seperti chart, map, card dan summary. Jika anda lihat pada Rajah 5.2 di atas, saya menambah Chart pada database saya dan memilih Network Graph sebagai Chart dengan menggunakan data “Alamat” dan “Nama”. Anda boleh lihat bagaimana Fusion Table membolehkan saya melihat hubungan alamat dan nama pelanggan. Ini memudahkan saya membuat analisis dan kajian tentang pelanggan saya. Carta-carta interaktif seperti ini sangat professional dan sangat membantu jika anda membuat bisnes plan atau laporan.

Selain itu, semua data dan carta dari Google Fusion Table boleh dikongsi secara terbuka atau dikalangan team bisnes anda. Fungsi yang saya paling suka adalah kebolehan untuk memapar data pada website secara embed html seperti di bawah. Ianya interaktif dan cool!

[xyz-ihs snippet=”googlefusion”]

 

Menarik? Ianya mudah, selamat, secara cloud dan..PERCUMA!! Saya harap ianya dapat membantu jika anda seorang usahawan atau peniaga yang masih belum mempunyai platform simpanan data secara online/cloud. Jika anda rasa panduan dan info yang saya sediakan ini berguna dan mampu membawa manfaat kepada usahawan lain, bantu saya dengan klik button share media sosial di bawah.

Wan Syafiq

Pemilik syarikat Le HarmonieS. Sdn Bhd.

Back To Top